کشیدن دندان عقل

دندان عقل به آخرین دندان از هر انحنای فک گفته میشود که بین سنین ۱۸ تا ۲۵ سالگی (در دخترها زودتر از پسرها دندان عقل رویش می کند) در دهان می‌روید و دندانپزشکان اصطلاح «سومین دندان آسیا» را برای آن به کار میبرند. به این دلیل که این دندان در حدود سن 18 سالگی رشد می کند، به همین علت آن را دندان عقل نامیده اند به طور معمول هر انسان دارای ۲ دندان عقل در فک بالا و ۲ دندان عقل در فک پایین و در مجموع دارای ۴ دندان عقل است . اگر دندان عقل در جای مناسب رشد کند، مانند بقیه دندان ها مفید و مؤثر می باشد و برخلاف تصور نیازی به خارج کردن آن نیست ، اما معمولا شرایط رشد مناسب این دندان محیا نیست و رشد دندان عقل معمولا با مشکلاتی مواجه است. یکی از مشکلات شایع پوسیدگی به دلیل دسترسی کمتر به آن است . اما اگر دندان عقل در جای مناسب رشد کرده باشد ، در بسیاری از موارد ممکن است دندان عقل به سایر دندان ها فشار وارد کند و سبب بی نظمی و نامرتبی آن ها شود. این عوامل باعث می شود که تشخیص دندانپزشک پس از معاینه کشیدن دندان عقل باشد.

انواع و نحوه تشخیص دندان عقل

از لحاظ رشد دندان عقل را میتوان به سه نوع روییده ، نیمه نهفته و نهفته تقسیم کرد ، گاهی ممکن است در یک سمت فک دندان عقل وجود نداشته باشد و یا دو دندان عقل در هر سمت به وجود آید ولی نکته ای که برای رشد دندان عقل مهم است وجود فضای کافی در استخوان فک است که باعث میشود که دندان عقل کامل رویش کند و یا در صورت نبودن فضای کافی به صورت نامرتب و گاهی پنهان و در زیر لثه و نهفته رشد کند و باعث به وجود آمدن مشکلاتی برای فرد گردد.

اگر دندان عقل به ظاهر قابل روئت نباشد ممکن است به صورت پنهان رشد کرده باشد و در این حالت دندان پزشک با استفاده از روش رادیوگرافی و یا همان عکس از دندان ها منسوب به عکس OPG می تواند به نهفته یا نیمه نهفته بودن و در کل وضعیت قرارگیری آن ها در فک پی ببرد.

رضایت از دندان
میزان موفقیت
رضایت از سفر

عواملی که باعث کشیدن یا جراحی دندان عقل میشود

همانطور که گفته شد اگر دندان عقل با فضای کافی و در جای صحیح رشد کند نیازی به کشیدن آن نیست و می توناد مانند بقیه دندان ها مفید و مؤثر باشد و برخلاف تصور اکثر افراد در این شرایط نباید دندان را کشید، اما اگر این اطفاق پیش نیامد بر اثر فشار و کمبود فضا در فک ،دندان عقل در جهات نادرست رشد میکند و موجب به هم ریختگی و فشار به دندان های دیگر میکند .

این فشار و بهم ریختگی که در اثر کمبود فضا برای رشد صحیح دندان عقل اطفاق می افتد باعث ایجاد عواملی میشود :

  1. تحلیل ریشه دندان آسیای دوم (در صورت الگوی رشدی نادرست دندان (به صورت افقی))
  2. تشکیل کیستها و تومورهای با منشأ دندانی در اطراف دندان عقل نهفته که بسته به نوع ضایعه ممکن است خوش‌خیم یا بدخیم باشند.
  3. تضعیف استخوان فک توسط یک دندان نهفته و عدم استحکام مکانیکی استخوان فک در برابر ضربه
  4. نامرتب شدن و درهم ریختگی بقیه دندان‌های فک
کشیدن دندان عقل

کشیدن و یا جراحی دندان عقل

دندان های عقل با توجه به انواع ذکر شده ممکن است با یک جلسه معاینه توسط دندانپزشک به راحتی خارج شوند و ممکن است که بعد از معاینه تشخص پزشک عکس برداری از تمامی دندان های فک و نیاز به عمل جراحی برای خارج کردن آن ها باشد .

دندان های عقل به این دلیل که در سنین بالا شروع به رشد می کنند معمولا باعث ایجاد فشار به دندان های آسیاب و رشد غیرمعمولی خود می شوند . اگر دندان عقل نیمه نهفته و یا نهفته باشد باید در طی یک عمل جراحی بافت لثه اطراف و روی دندان عقل برش داده شود و دندان عقل را به چند تکه تقسیم کرد و هر تکه را به صورت مجزا خارج کرد .

نکاتی قبل از کشیدن دندان عقل

برای کشیدن دندان عقل به یک جراحی کوچک نیاز می‌باشد. درواقع کشیدن این دندان‌ها همان جراحی دندان است. افرادی هستند که توجهی به درد دندان عقل ندارند در این بخش به چند مورد از نکاتی که قبل از کشیدن دندان عقل امکان دارد برای افراد به وجود بیاید اشاره می‌کنیم. ریشه‌های دندان عقل در سن‌های بالاتر محکم‌تر می‌باشند، ازاین‌رو این عامل باعث می‌گردد که کشیدن این دندان‌ها همراه با درد و سختی بیشتری باشد، قبل از این‌که این اتفاق برای شما رخ دهد اقدام به رفع این معضل نمایید. بهترین سن برای کشیدن این دندان‌ها ۲۰ سالگی و کمتر می‌باشد. اگر دندان‌های عقل را پس از زمان مقرر نکشید التیام یافتن و بهبودی آن‌ها دیرتر خواهد بود.

ازاین‌رو به این نکته مهم نیز توجه داشته باشید، درصورتی‌که دیر اقدام به کشیدن این دندان‌ها کنید دندان‌های مجاور دچار پوسیدگی می‌گردند و این دندان‌ها نیز باید جراحی شوند. علاوه بر هزینه ایجادشده میزان درد آن‌ها نیز افزایش خواهد یافت. این نکته را بدانید که در هنگام جراحی دندان عقل در افراد مسن این امکان وجود دارد که استخوان‌های فک شکسته شوند. این نکته را یادآور می‌شویم که اگر در سن ۲۰ سالگی دندان عقل رشد یافت بهترین زمان برای کشیدن آن‌ها خواهد بود؛ اما اگر تا سن ۴۰ سالگی دندان عقل دیده نشد تنها کار لازم، عکس‌برداری از دندان‌ها هر دو سال یک‌بار می‌باشد.

پخش ویدیو

مراقب های بعد از کشیدن دندان عقل

دندان های عقل شبیه دندان های آسیا دارای ریشه های قوی و بزرگ هستند و هر چه سن بیمار بالاتر باشد خارج کردن آن ها معمولا با درد بیشتری همراه است و در عین حال گاهی ممکن است نیاز به عمل جراحی برای خارج کردن دندان عقل باشد و در این صورت نیاز به مراقبت بیشتری وجود دارد.

  • بعد از کشیدن دندان عقل تا مدتی از استعمال دخانیات پرهیز کنید
  • تا چند روز از فعالیت بدنی شدید مانند ورزش های سنگین خودداری کنید
  • اگر در اطراق محل زخم و مخاط آن غشای سفید ایجاد شد دلیل حتمی بر وجود عفونت نیست و ممکن است که پس از شستشو دهان از بین برود.
  • طبق دستور پزشک برای التیام زخم تا چند روز از سرم شستشو استفاده کنید.
  • تشکیل غشای سفید رنگ در محل زخم و مخاط اطراف آن دلیل حتمی بر وجود عفونت نیست و پس از مدتی با شستشوی دهان از بین خواهد رفت.
  • از دستکاری محل زخم و بخیه ها بپرهیزید.
  • بعد از کشیدن دندان عقل از غذای گرم استفاده نکنید. و همچنین از غذاهای نرم استفاده کنید
  • بهتر است در همان روز اول مقدار زیادی شیر و مایعات و آب میوه میل کنید تا آب از دست رفته بدنتان جبران شود.
  • میتوانید برای بهبود درد 30 دقیقه بعد از عمل یک بستنی میل نمایید.
  • بهتر است تا مدتی از سمت مخالف که دندان را کشیده اید برای خوردن و جویدن استفاده نمایید.
پس از کشیدن دندان عقل درد مختصر تا چندین روز طبیعی است و با مراقبت هایی همچون استفاده از کمپرس یخ و مسکن این درد به تدریج و پس از گذشت چندروز رفع خواهد شد.
توجه داشته باشید که ممکن است عارضه ای به نام درای ساکت یا حفره ی خشک پس از جراحی دندان عقل رخ دهد. در صورت بروز این پدیده پس از چند روز درد مریض زیاد شده و بو و مزه ی بد در دهان حس می کند.

مطالب ما را در وبلاگ دنبال کنید!

انواع چسب روکش دندان

انواع چسب روکش دندان  – برای چسباندن روکش دندان از چسب مخصوصی استفاده می شود.…

بهترین سن برای ایمپلنت دندان

  بهترین سن برای ایمپلنت  ایمپلنت درمانی است که جایگزین دندان‌های از دست رفته می‌شود.…

جرم گیری دندان و هرآنچه باید قبل از جرم گیری دندان بدانید!

به طور کلی جرم گیری دندان عبارتست از پاکسازی دندان‌ها با استفاده از ابزارهای دندان…

همین حالا در خبرنامه ما عضو شوید!

با عضویت در خبرنامه کلینیک دکتر سجودی از جدیدترین مطالب روز در ایمیل خود بهرمند خواهید شد.

Cresta Help Chat
Send via WhatsApp