آشنایی با بخش های مختلف ایمپلنت دندان

آشنایی با بخشهای مختلف ایمپلنت دندان

همان طور که دندان شامل چند بخش اصلی تاج و ریشه میشود، دندان ایمپلنتی هم که قرار است کارکرد و زیبایی دندان واقعی را داشته باشد از چندین بخش تشکیل میشود. مهمترین اجزاء ایمپلنت دندان عبارتند از پایه یا فیکسچر، اباتمنت و روکش.

شکل- پایه ایمپلنت تیتانیومی

پایه ایمپلنت

منظور از ایمپلنت در واقع همان بخش پایه یا فیکسچر است که در داخل استخوان فک جایگذای میشود. پایه ایمپلنت معمولا از آلیاژ تیتانیوم ساخته میشود. آلیاژ تیتانیوم فلزی بسیار بادوام، محکم، غیر قابل خوردگی و سازگار با بدن است.

منظور از سازگاری با بدن این است که سیستم ایمنی آن را مهاجم تلقی نمیکند و باز پس نمیزند. همچنین استخوان رشد کرده و با آن آمیخته میشود. به همین علت پایه ایمپلنت در واقع بخشی از استخوان شده و همانند ریشه دندان عمل میکند.

پایه ایمپلنت

پایه ایمپلنتهای امروزی شکل پیچی یا استوانه ای دارند و طراحی سطح بدنه در آنها بسته به نیاز ، متفاوت است. در برخی سطح بدنه صاف و هموار بوده و برخی بدنه زبرتری دارند. همچنین رزوه های آنها متفاوت است.

پیشنهاد میکنیم این مطلب را هم بخوانید :  معایب و عوارض ایمپلنت

پایه ایمپلنت ممکن است از جنس زیرکونیا یا اکسید زیرکونیوم ساخته شود که در این صورت سفید رنگ خواهد بود. ایمپلنت زیرکونیا معایب و مزایای خاص خود را دارد و در برخی شرایط گزینه بهتری محسوب میشود اگر چه هزینه آن نیز بیشتر است.

پایه ایمپلنت طی یک عمل جراحی در داخل استخوان فک جایگذاری میشود. چند ماه بعد که استخوان رشد کرده و به ایمپلنت جوش خورد، میتوان قطعه بعدی را بر روی ایمپلنت سوار کرد.

 

اباتمنت

اباتمنت قطعه واسه بین پایه ایمپلنت و پروتز مصنوعی جایگزین تاج دندان است. اباتمنت روی ایمپلنت پیچ میشود و از لثه بیرون میزند تا روکش دندان بر روی آن وصل شود. در ایمپلنتهای تیتانیومی ، اباتمنت نیز تیانیومی است اما میتوان از اباتمنت سفید رنگ زیرکونیا به جای آن استفاده کرد تا ظاهر فلزی نداشته باشد.

در بیشتر طراحی های ایمپلنت زیرکونیا، اباتمنت و پایه ایمپلنت به صورت یک تکه سرهمی ساخته شده و قابل جدا شدن نیستند.

انواع مختلف اباتمنت

اباتمنت نیز همانند پایه ایمپلنت طراحی های مختلف دارد که بر اساس نیاز و شرایط، نوع آن انتخاب میشود. اباتمنت ممکن است صاف یا زاویه دار باشد. سر متصل شونده اباتمنت ممکن است شش ضلعی داخلی یا خارجی باشد به این معنی که در داخل سوراخ ایمپلنت پیچ میشود یا خود سوراخی دارد که سر شش ضلعی برامده ایمپلنت در آن فرو میرود.

پیشنهاد میکنیم این مطلب را هم بخوانید :  نگهداری از ایمپلنت دندان

یکی از دلایل لق شدن دندان ایمپلنتی، شل شدن این بخش از اتصال ایمپلنت است.

روکش، بریج یا دندان مصنوعی

در مرحله آخر ، روکش، بریج و یا دندان مصنوعی که قرار است جای خالی دندان را در دهان پر کنند، بر روی ایمپلنت نصب میشوند. در مواردی که ایمپلنت تکی میکارید از روکش دندان استفاده میشود تا جایگزین یک دندان شود. در مواردی که میخواهید با یک ایمپلنت جای خالی چند دندان را پر کنید از بریج یا دندان مصنوعی استفاده میشود.

در هر صورت، برای نصب پروتز مصنوعی جایگزین تاج دندان باید ابتدا ایمپلنت به استخوان فک جوش خورده باشد و از استحکام و ثبات ثانویه کافی برخوردار باشد. اگر برای تاج دندان از جنس سرامیک استفاده شود زیبایی بسیار بهتری داشته و کاملا شبیه دندان واقعی به نظر میرسد. نوع روکش بسته به موقعیت دندان ایمپلنتی، ممکن است متفاوت باشد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Cresta Help Chat
Send via WhatsApp