بیماری لثه

بیماری های لثه

دهان ما دارای باکتری های متفاوتی است که این باکتری ها همراه با مخاط دهان و ذرات به جا مانده غذا در دهان به تدریج لایه ی چسبنده و بی رنگی به نام “پلاک” را روی دندان ها تشکیل می دهند. مسواک زدن مرتب و استفاده از نخ دندان پلاک های تشکیل شده را از بین می برد. پلاکی که از بین نرود، به تدریج به “جرم” تبدیل می شود که با مسواک زدن تمیز نخواهد شد. جرم های دندان که مهمترین عوامل بیماری های لثه هستند فقط از طریق جرم گیری توسط دندانپزشک از بین می روند.

بیماری ژنژویت لثه

اگر پلاک ها و جرم ها مدت زمان زیادی برروی دندان باقی بمانند، آسیب شدیدتری به دندان ها و لثه خواهند زد. باکتری هایی که به دلیل حضور طولانی برروی دندان و لثه ها سبب بروز التهاب لثه ها می شود که به این نوع بیماری لثه  “ژنژویت” میگویند. در این شرایط لثه ها قرمز رنگ و متورم می شوند و به حدی آسیب پذیر و حساس می شوند که به راحتی خونریزی می کند. ژنژویت شکل خفیفی از بیماری لثه به شمار می آید که به میتوان با رعایت بهداشت دهان و دندان آن را برطرف و درمان کرد. مسواک زدن مرتب و استفاده از نخ دندان و مراجعه به دندانپزشک به رفع آن کمک می کند. در این شکل از بیماری لثه خطر از بین رفتن استخوان و لق شدن دندان یا افتادن دندان وجود ندارد.

بیماری پریودنتیست لثه

اگربیماری ژنژویت لثه درمان نشود، عفونت و التهاب پیشرفت کرده و به عارضه ای با نام “پریودنتیست” (یعنی التهاب بافت اطراف دندان ها) تبدیل خواهد شد. در بیماری پریودنتیست، لثه ها از دندان فاصله گرفته و حفره ای با نام پاکت (pocket) ایجاد می شود که محل تجمع باکتری و عفونت است. زمانی که پلاک پیشرفت کند و به خط اتصال دندان و لثه نفوذ کند، سیستم ایمنی بدن به مبارزه با باکتری می پردازد. سم ترشح شده از باکتری و واکنش طبیعی بدن نسبت به عفونت سبب آسیب دیدن بافت استخوانی و همبند اطراف دندان می شود. اگر این مرحله از بیماری درمان نشود، استخوان ها، لثه ها و بافت اطراف دندان ها آسیب می بیند. و ممکن است که دندان ها لق شده و آن زمان به ناچار باید کشیده شوند.

پیشنهاد میکنیم این مطلب را هم بخوانید :  جرم دندان

عوامل تشدید کننده و نشانه های بیماری های لثه

  1. مصرف دخانیات : مصرف سیگار علاوه بر اینکه یکی از عوامل بروز بیماری های لثه است همچنین شانس موفقیت درمان بیماری های لثه را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
  2. تغییرات هورمونی در دختران و زنان :تغییرات هورمونی در زنان و دختران به ویژه در دوران قائدگی لثه ها را حساس کرده و ابتلا به بیماری ژنژویت را تسهیل می کند.
  3. دیابت : بیماری هایی مانند سرطان یا AIDS و روند درمان آن ها می تواند سلامت لثه ها را به خطر بیندازد و در آن زمان لثه ها نیاز به مراقبت بیشتر دارند.
  4. مصرف داروها : صدها داروی بدون نسخه قابل ذکر است که مصرف آن ها میزان بزاق دهان را کاهش داده و تاثیر محافظتی آن را کم می کند. بدون وجود بزاق کافی، دهان مستعد ابتلا به عفونت هایی از جمله بیماری های لثه خواهد شد. مصرف بعضی از داروها هم سبب رشد غیر طبیعی بافت لثه می شوند، در نتیجه دهان و دندان ها به خوبی تمیز نمی شوند.
  5. عوامل ژنتیکی : برخی از افراد به دلایل مختلف ژنتیکی در مورد ابتلا به بیماری های لثه نسبت به سایرین مستعد تر هستند.

 

به طور معمول نشانه های بیماری های لثه خود را آشکار نیستند مگر آن که فرد به دهه ی 30 یا 40 سالگی از عمر خود برسد. مردها در مقایسه با زن ها بیشتر به بیماری های لثه مبتلا می شوند. با وجود این که نوجوانان به ندرت به پریودنتیتیس مبتلا می شوند اما شکل خفیف آن یعنی ژنژویت در این گروه بروز می کند. مهم تر این که وقتی پلاک ها در زیر خط اتصال دندان به لثه تشکیل شوند احتمال بروز بیماری های لثه بیشتر است.

نشانه هایی که باعث می شوند شما متوجه شوید که بیماری لثه دارید عبارت اند از:

  • بوی بد دهان
  • قرمزی یا تورم لثه
  • احساس درد در لثه
  • خونریزی لثه
  • احساس درد در هنگام جویدن
  • پس رفتن لثه یا ظاهر شدن پایه ی دندان ها
پیشنهاد میکنیم این مطلب را هم بخوانید :  عصب کشی چیست؟

بیماری های لثه چگونه درمان می شود؟

هدف اصلی از درمان بیماری لثه کنترل عفونت است. روش های درمانی متعدد و متنوعی وجود دارد که به کار گیری آن ها به وسعت و پیشرفت بیماری بستگی دارد. به هر حال هر روشی قرار باشد مورد استفاده قرار گیرد لازمست که بیمار در منزل اقدامات لازم برای مراقبت از دهان و دندان ها را انجام دهد. ممکنست که پزشک توصیه کند بعضی از عادت ها کنار گذاشته شود مانند ترک سیگار که نتیجه ی رضایتبخشی به دنبال خواهد داشت.

تمیز کردن عمیق (جرم گیری)

جرم گیری تخصصی توسط دندانپزشک یا پریودنتیست انجام می گیرد که دو مرحله دارد، مرحله ی لایه برداری (scaling) و مرحله ی هموار سازی (root planning). در مرحله ی لایه برداری جرم های تشکیل شده روی دندان ها تمیز می شود. در مرحله ی هموار سازی ناهمواری های روی سطح پایه ی دندان پاک می شود، در نتیجه باکتری های عامل بیماری لثه از بین می روند. در مواردی می توان از لیزر برای از بین بردن جرم و پلاک ها استفاده کرد. این روش در مقایسه با جرم گیری سنتی، با خونریزی، تورم و درد کمتری همراه است.

درمان های جراحی

جراحی فلاپ – جراحی لثه در صورتی انجا م می شود که التهاب و پاکت های عمیق حتی پس از درمان های عادی مانند جرم گیری یا تجویز دارو از بین نروند. در این عمل جراح دندانپزشک یا پریودنتیست جرم های تشکیل شده در پاکت های عمیق را از بین می برد در نتیجه تمیز کردن ناحیه مورد نظر به روش های معمولی راحت تر خواهد شد. در این جراحی لثه ها به عقب کشیده شده و جرم های تشکیل شده برداشته می شوند. سپس لثه را دورتا دور دندان بخیه می کنند. ممکنست بعد از این عمل طول دندان بلند تر به نظر برسد.

گرفت های استخوان و بافت –  علاوه بر عمل جراحی فلاپ، ممکنست پریودنتیست تصمیم بگیرد از گرفت استخوانی برای ترمیم ناحیه ای که بر اثر پریودنتیتیس از بین رفته است استفاده کند. پیوند استخوانی طبیعی یا مصنوعی در ناحیه ای که استخوانش تحلیل رفته است به رشد استخوانی کمک می کند. تکنیک مورد استفاده در این عمل به کار گیری ماده ایست که بازسازی بافت را سبب می شود. در این عمل ماده ای شبیه به مش را در فضای بین استخوان و بافت لثه قرار می دهند. این ماده سبب رشد دوباره ی بافت پیوندی و استخوانی می شود. ممکنست از عوامل – پروتئین های رشد که به رشد استخوانی بدن به طور طبیعی کمک می کند هم استفاده شود. در مواردی که بافت استخوانی از بین رفته باشد ممکنست از یک قطعه ی مصنوعی یا بخشی از استخوان فک بیمار برای ترمیم ناحیه ی تحلیل رفته مورد استفاده قرار گیرد.

پیشنهاد میکنیم این مطلب را هم بخوانید :  جراحی لثه با لیزر

 

از آن جا که هر مورد از بیماری های دندان متفاوت است، نمی توان به طور دقیق پیش بینی کرد که چه نوع گرفت یا بافت پیوندی را باید مورد استفاده قرار داد. نتیجه ی حاصل از درمان به عوامل متعددی بستگی دارد از جمله وسعت بیماری و پیشرفت آن، نحوه ی مراقبت از دهان و دندان در منزل و وجود عوامل خطر مانند استعمال دخانیات که روند درمانی را کند می کند. از پریودنتیست بپرسید که درمان بیماری شما تا چه سطحی موفقیت آمیز خواهد بود.

مراقبت های لازم برای جلوگیری از بیماری های لثه ها و دندان

  • دندان های خود را دو بار در روز مسواک بزنید (با خمیر دندان حاوی فلوراید)
  • به طور مرتب از نخ دندان استفاده کنید تا پلاک های تشکیل شده در بین دندان هایتان پاک شود. یا از یک خلال دندان پلاستیکی یا چوبی، طبق نظر دندانپزشک، استفاده کنید.
  • به منظور معاینه ی دهان و دندان ها به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه کرده ودر صورت نیاز دندان ها را جرم گیری کنید.
  • سیگار نکشید.

3 دیدگاه دربارهٔ «بیماری های لثه»

  1. اقای دکتر سوال داشتم
    دهنم در اکثر مواقع بو میگیره و لثه های پایینی من متورم و قرمزه.آیا با جراحی لثه بوی بد دهان رفع میشه

    1. سلام روز به خیر
      نیاز به معاینه و بررسی وضعیت لثه های شما میباشد.
      در صورت تمایل به تعیین وقت ویزیت با مطب تماس بگیرید تا همکارانم راهنماییتون کنن.
      شماره تماس:88082941

  2. خسته نباشید،دندون آخر سمت راستم درد شدید داره،امکان مراجه به پزشک ندارم الان بخاطر بیماری کرونا.به عصب رسیده لطفا یک راه حل مقطعی بهم بدید تا دردم کمتر بشه و کمتر عذاب بکشم ممنونم

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Cresta Help Chat
Send via WhatsApp