تغییر رنگ دندان ها
هر نوع تغییر رنگ یا شفافیت دندان ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد دلایل زیادی وجود دارد که باعث تغییر رنگ دندان ها میشود. تغییر رنگ ممکن است بر تمام دندانها تأثیر داشته باشد یا به شکل نقطه یا خطی روی مینای دندان پدیدار شود. دندانهای هیچ کس کاملاً سفید نیست و دندانهای ما به دلایل متعدد کدر میشود ؛ اما دندانهای افراد در هنگام تولد متفاوت بوده و دندانهای برخی از افراد سفیدتر است. اگر روی مینا و لایه خارجی دندان ساییده شود برای مثال به دلیل دندانقروچه شدید، دندان زرد شده و تغییر رنگ میدهد. سپس دندانها شروع به زرد شدن کرده و سطح زیرین دندان هم زرد میشود. برای اصلاح اثرات دندانقروچه ابزاری برای استفاده در هنگام شب به کار برده میشود و پرکنندههای کامپوزیتی یا روکشهای دندانی برای ترمیم آسیبدیدگی و اصلاح ظاهر دندان به کار برده میشوند. اگر آسیبدیدگی ناشی از دندانقروچه شدید باشد، انجام اقدامات اصلاحی ضروری خواهد بود.
تغییر رنگ و زردی دندان ناشی از مسائل مرتبط با رژیم غذایی که فقط باعث تغییر رنگ سطحی دندان میشوند با رعایت بهداشت مناسب دهان و دندان یا سفید کردن دندان اصلاح میشوند. تغییرات رنگ شدیدتر با استفاده از پرکنندهها، ونیرها یا روکشهای دندانی از بین برده میشوند. در بسیاری از موارد نیازی به انجام آزمایش نیست. البته اگر پزشک شک کند که این تغییر رنگ به دلیل ابتلا به بیماریهای دیگری است، برای تأیید تشخیص خود دستور انجام برخی از آزمایشها را میدهد. بسیاری از بیماران قبل از این که روشهای پیچیدهتر دیگر مانند باندینگ یا ونیرهای پورسیلینی را انتخاب نمایند، از روشهایی مانند به کار گیری روکشهای دندانی، لامینت، باندینگ و نیز بلیچینگ برای از بین بردن زردی دندان استفاده میکنند.
دلایل تغییر رنگ دندان ها چیست؟
دو نوع تغییر رنگ در دندان ها به وقوع می پیوندد :
- تغییر رنگ خارجی دندان
- تغییر رنگ داخلی دندان
دلایل تغییر رنگ دندان ها چیست؟
۱- تغییر رنگ دندان ها به دلیل مصرف زیاد برخی مواد خوراکی و آشامیدنی : قهوه، چای، نوشابه ها، برخی آبمیوه ها و آب سبزیجات (مثل آب سیب و آب گوجه فرنگی) می توانند باعث لکه دار شدن دندان ها شوند.
۲- مصرف دخانیات و بدرنگ شدن دندانها : کشیدن سیگار یا جویدن تنباکو می تواند دندان ها را لکه دار کند.
۳- مراقب نکردن از دندان ها: مسواک زدن و کشیدن نخ دندان به طور منظم می تواند پلاک دندان و مواد ایجاد کننده لکه دندانی مثل قهوه و تنباکو را از بین ببرد و از تغییر رنگ دندان ها جلوگیری کند.
۴- تاثیر بیماری ها بر بدرنگ شدن دندان ها: بیماری های مختلفی می توانند روی مینا (سطح سفت روی دندان) و عاج دندان (ماده زیر مینای دندان) تأثیر بگذارند و باعث تغییر رنگ دندان ها شوند.برخی روش های درمانی نیز می توانند روی رنگ دندان مۆثر باشند. به عنوان مثال رادیوتراپی (اشعه درمانی) گردن و سر و نیز شیمی درمانی می توانند باعث بدرنگ شدن دندان ها شوند.به علاوه ابتلا به برخی عفونت ها در مادران باردار می تواند با تأثیر برروی رشد مینای دندان جنین، باعث تغییر رنگ دندان ها در نوزاد شود.
۵- داروها: دادن داروی آنتی بیوتیک تتراسایکلین و دوکسی سایکلین به کودکان زیر سن ۸ سال که هنوز دندان هایشان در حال رشد است، باعث تغییر رنگ دندان ها می شود.استفاده از دهانشویه های حاوی کلرهگزیدین و ستیل پیریدینیوم کلراید باعث ایجاد لکه دندانی می شود. آنتی هیستامین ها (مثل بنادریل)، داروهای ضد روانپریشی و داروهای فشار خون بالا نیزمی توانند باعث تغییر رنگ دندان ها شوند.
۶- تاثیر مواد دندانپزشکی بر بدرنگ شدن دندانها: برخی مواد مورد استفاده در دندانپزشکی مثل مواد پرکننده دندان و خصوصا مواد حاوی سولفید نقره باعث ایجاد رنگ خاکستری مایل به سیاه در دندانهامی شوند.
۷- افزایش سن: با افزایش سن، لایه بیرونی مینای دندان کم کم ساییده می شود و رنگ زرد طبیعی عاج دندان را آشکار می کند(عاج در زیر مینای دندان است) و باعث بدرنگ شدن دندان می شود.
۸- عوامل ارثی و ژنتیک در بدرنگ شدن دندان: برخی افراد به طور ژنتیکی، دندان های روشن تر و یا تیره تری نسبت به بقیه دارند.
۹- عوامل محیطی: استفاده زیاد از فلوراید باعث تغییر رنگ دندان ها می شود. این فلوراید اضافی می تواند از طریق منابع طبیعی (مثل آب آشامیدنی با فلوراید زیاد) یا دهانشویه، خمیردندان، فلوراید درمانی در کودکان یا مصرف مکمل آن به بدن وارد شود.
۱۰- آسیب و صدمات: به عنوان مثال آسیب ناشی از افتادن در کودکان و ضربه به دندان، می تواند تشکیل مینای دندان را مختل کند، زیرا دندان های کودکان هنوز در حال رشد هستند. همچنین آسیب ها و صدمات می تواند باعث تغییر رنگ دندان ها در بزرگسالان شود.
روش های از بین بردن لکه های دندان چیست ؟
در بیشتر موارد تغییر رنگ های سطحی به کمک درمان های زیبایی دندانپزشکی نظیر جرم گیری ، بلیچینگ و …. قابل برداشت است ، اما بعضی از تغییر رنگ ها ، با این نوع درمان ها قابل اصلاح و ترمیم نیست در این مواقع باید از درمانهای لمینت و یا کامپوزیت ونیر استفاده کرد .
در بیشتر موارد پزشکان از روش های ریزسابی و درشت سابی دندان برای اصلاح رنگ استفاده میکنند.
ریزسابی : این روش مشتمل بر برداشت فیزیکی روی سطح دندان می باشد و حذف عیوب و رنگدانه های سطحی با آن به این طریق قابل برداشت است . در این روش از خمیری ژل مانند و محلول در آب استفاده می شود مانند Prema در این مورد اگر عمق تغییر رنگ تا 2 /. میلی متر باشد رنگدانه از روی دندان حذف می شود .
خمیر Prema را روی دندان قرار می دهیم و با لاستیک مخصوص پروفیلاکسی مخصوص که لبه های پره دار دارد ، ماده را روی سطح دندان با سرعت کم ، می مالیم .فشار متوسط یکنواختی نیز روی دندان اعمال می گردد تا تمام رنگدانه ها به طور کامل از بین می روند.
در انتهای درمان نیز فلوراید و لاستیک های پرداخت برای درخشندگی دندان استفاده می گردد .
درشت سابی : بر خلاف روش ریز سابی ، در این روش با فرزهای 12 پره ای پرداخت کامپوزیت و یا فرزهای الماسی ریزدانه مخصوص پرداخت ، با سرعت نسبتا بالاتری ، برای برداشت عیوب سطحی صورت می پذیرد .
از اسپری آب و هوا نیز هم برای خنک کردن دندان هم برای مرطوب نگه داشتن دندان به منظور سهولت تعیین میزان حذف پوسیدگی پیشنهاد می شود . در این روش رنگدانه های دندان بسیار آسان تر حذف می شوند و در بعضی از موارد ترکیبی از روش ریزسابی استفاده می گردد .
روش درشت سابی برای از بین بردن مشکلاتی مثل لکه های سفید سطحی موضعی ( که قابل دوباره معدنی شدن نیستند ) مورد استفاده قرار می گیرد .
3 دیدگاه دربارهٔ «دندان های بدرنگ»
سلام آقای دکتر وقت بخیر
من دندان عقل پایینم رو کشیدم و بعد از چند ساعت هنگام شست و شو دادن ضربه محکمی به ناحیه وارد شد و یه مقدار لخته خون خارج شد.احتمال حفره خشک وجود داره؟چه اقدامی باید انجام بدم؟
چه مدت بعد از کشیدن دندان باید ایمپلنت کرد؟
سلام روز بخیر
بلافاصله پس از کشیدن دندان میتوانید برای کاشت ایمپلنت اقدام کنید.