درمان دندان قروچه

درمان دندان قروچه

اگر جز افرادی هستید که صبح ها وقتی از خواب بلند میشوید و دندان درد دارید باید بدانید که به دندان قروچه مبتلا هستید. دندان قروچه یا براکسیزم به زبان ساده یعنی سایش دندان ها به روی هم. این اتفاق بیشتر در حین خواب شبانگاهی اتفاق می افتد. به همین دلیل در بسیاری از موارد فرد مطلع نمیشود. اما در هنگام عصبانیت و استرس هم افراد دچار این مشکل میشوند.

 

دندان قروچه علائم زیادی به همراه دارد از جمله
1. صدا دادن دندان ها در طول خواب یا حین تجربه استرس و عصبانیت
2. لق شدن دندان یا دندان ها
3. صاف شدن لبه دندان ها یا سطوح جونده آن ها
4. فرسوده شده یا تحلیل رفتن مینای دندان
5. سردرد مزمن در گیجگاه
6. تغییر رنگ دندان ها به زرد
7. درد فک و صورت
8. عدم بسته یا باز شدن کامل دهان
9. سفت شدن یا خسته شدن بیش از حد عضلات صورت
10. گوش درد
11. افزایش حساسیت دندان
12. زخم شدن مکرر داخل دهان

اگر هریک از علائم بالا را دارید مطمئن باشید که به دندان قروچه مبتلا هستید.

دلایل ایجاد دندان قروچه
دلایل زیادی برای دندان قروچه وجود دارد. برخی از این موارد به راحتی قابل رفع هستند و برخی هم نیاز به مراجعه به دکتر دارند. به عنوان مثال
1. از عوارض مصرف برخی داروهای افسردگی می‌ توان به دندان قروچه اشاره کرد.
2. می‌ تواند به دلیل استرس، خشم، هیجان و یا اضطراب باشد.
3. گاهی به دلیل مشکلات تنفسی در خواب دچار دندان قروچه می‌ شویم.
4. ممکن است از عوارض بیماری پارکینسون باشد.
5. ریفلاکس معده.
6. می‌ تواند از علائم بروز بیماری‌ های اعصاب و روان یا بیماری‌ هایی که مربوط به عضلات فک و صورت است، باشد.
7. داشتن شخصیت تهاجمی، رقابتی یا بیش فعال.
8. نامرتبی و درست قرار نگرفتن دندان ‎‌ها روی یکدیگر.

پیشنهاد میکنیم این مطلب را هم بخوانید :  امالگام

البته به این نکته توجه داشته باشید که تشخیص و درمان این مورد حتما باید توسط پزشک و دندانپزشک انجام شود.

انواع دندان قروچه

دندان قروچه خواب

دندان قروچه اگر در هنگام خواب رخ دهد منجر به آسیب به فک و دندان ها میشود. مهم ترین ویژگی این نوع دندان قروچه این است که چون در هنگام خواب اتفاق می افتد در نتیجه از مقدار فشار و آسیب وارده مطلع نمیشوید. حتی در بسیاری موارد متوجه خود دندان قروچه هم نمیشود. این موضوع در نهایت منجر به آسیب های فکی و دندانی و سردرد میشود.

دندان قروچه بیدار
اگر در طول روز دندان های خود را به فشار می دهید یعنی به دندان قروچه بیدار مبتلا هستید. تمرکز زیاد بر روی چیزی، عصبانیت، فشار روانی و استرس زیاد بیشترین عواملی است که باعث این موضوع میشود.
این مورد را معمولا میتوان با توجه بیشتر و کمی حواس جمع کنترل کرد. از آنجایی که استرس و عصبانیت مهمترین عوامل این نوع دندان قروچه است با کمی مدیریت استرس و خشم میتوان تا حد زیادی آن را کنترل کرد.

دندان قروچه در کودکان

دندان قروچه محدودیت سنی خاصی ندارد اما در بین اطفال زیر 3 سال بسیار بیشتر رواج دارد. دلیل آن هم رشد دندان های شیری است. هرچه سن کودکان بیشتر شود این مشکل کمتر میشود. به طور معمول اگر بچه ها دندان قروچه داشته باشند در هنگام خواب والدین صدای سایش دندان ها را شنیده و متوجه آن میشوند.
عوامل زیر در کودکان بیشترین دلایل دندان قروچه هستند.
آپنه خواب انسدادی یا همان مشکلات تنفسی در خواب
تحریکات دهانی
ژنتیک و عوامل وراثتی
ناهنجاری های دندانی

پیشنهاد میکنیم این مطلب را هم بخوانید :  ضرورت چکاپ 6 ماهه اطفال

یک نکته قابل توجه در مورد براکسیزم یا دندان قروچه این است که در افراد بالای 65 سال کمترین میزان شیوع را دارد.
از جمله دلایلی که باعث میشود براکسیزم در کودکان و اطفال بیشتر شایع باشد عادات دهانی مثل مکیدن انگشت شصت و استفاده از پستانک و قرارگیری نامناسب دندان هاست.

ویتامین D
طبق تحقیقاتی که انجام شده کمبود ویتامینD میتواند احتمال ابتدا به براکسیزم را افزایش دهد. کسانی که کمبود ویتامین دی دارند احتمالبیشتری وجود دارد تا دچار اختلالات عصبی و روانی شوند. علائم فیزیکی این اختلالات عصبی میتواند در دندان قروچه بروز پیدا کند.

تشخیص دندان قروچه

برای تشخیص این بیماری، نیازی به مراجعه به دکتر و انجام آزمایشات خاصی نیست. معمولا افراد خودشان متوجه این اختلال میشوند. در بعضی موارد هم افراد بعد از مراجعه به دندانپزشک، متوجه مشکل خود میشوند.

براکسیزم و درمان های دندانپزشکی

اگر شخصی به دندان قروچه مبتلا باشد ابتدا باید این اختلال را درمان کند. اگر به این بیماری مبتلا هستید بعضی از درمان های دندانپزشکی مثل لمینت، کامپوزیت و ایمپلنت را نمیتوانید انجام دهند. چون این دندان قروچه باعث عدم موفقیت این درمان ها میشود.

درمان دندان قروچه

در کودکان در بسیاری موارد نیازی به درمان خاصی نیست. با گذشت زمان و بالا رفتن سن این مشکل حل میشود. اما اگر به طور کلی چند مدل درمان برای دندان قروچه وجود دارد. چندین مدل درمان برای دندان قروچه وجود دارد.
درمان های دندانپزشکی
یکی از متخصصانی که باید برای درمان دندان قروچه به آن مراجعه کنید دندانپزشک است. دندانپزشکان با استفاده از محافظ دندان یا نایت گارد به شما برای درمان این مشکل کمک میکنند. نایت گاردها به صورت سفارشی برای هر شخص ساخته میشوند. درابتدا دندانپزشک از دندان های شما قالبی تهیه میکند و سپس از روی آن، نایت گارد برای شما ساخته میشود. این یعنی شما نمیتوانید نایت گارد را از داروخانه ها یا فروشگاه های دیگر تهیه کنید و باید به صورت اختصاصی برای شما ساخته شود.

پیشنهاد میکنیم این مطلب را هم بخوانید :  عصب کشی چیست؟

یکی دیگر از روش هایی که دندانپزشکان برای درمان براکسیزم استفاده میکنند اصلاح دندان هاست. اگر دندان قروچه به دلیل شکل دندان ها باشد دندانپزشک با درمان آنها به رفع مشکل دندان قروچه کمک میکند.

درمان های روانپزشکی
در بسیاری از موارد دندان قروچه به دلل اضطراب و استرس به وجود می آید. در این موارد در کنار درمان های دندانپزشکی باید از درمان های روانشناختی هم استفاده کرد. این درمان ها کمک میکنند تا دندان قروچه از بین رفته یا به شکل قابل توجهی کاهش پیدا کنید.

پیشگیری از دندان قروچه

همان طور که حتما شنیدید پیشگیری بهتر از درمان است. روش هایی وجود دارد که بتوانید به این مشکل غلبه کنید یا احتمال ابتلا به این اختلال را کم کنید.
کنترل خشم و استرس
کم کردن مصرف مواد محرک مثل قهوه و چای کافئین دار
معاینات منظم دندانپزشکی
تغییر مناسب عادت خواب
عدم مصرف مواد مخدر، الکل و سیگار
انجام به موقع درمان های دندانپزشکی

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Cresta Help Chat
Send via WhatsApp