بازسازی پیشرفته استخوان : دندان ها ممکن است به دلیل آسیب، فاسد شدن و یا بیماری پریودنتال از دست رفته باشد. با بیماری پریودنتال، باکتری ها به تدریج در اطراف لثه و بافت های مربوط به آن نفوذ کرده است.
عوامل از دست رفتن استخوان چیست؟
دندان ها ممکن است به دلیل آسیب، تروما، فاسد شدن و یا بیماری پریودنتال از دست رفته باشد.با بیماری پریودنتال، باکتری ها به تدریج در اطراف لثه و بافت های مربوط به آن نفوذ کرده و درالیاف لثه پریودنتال قرار می گیرند. به تدریج ترشحات التهابی از این باکتری ها سبب تخریب این اتصالات شده و به همراه آن استخوان نیز تحلیل می رود. روش های مختلفی برای بازسازی استخوان وجود دارد. اگر تخریب استخوان بیشتر شود منجر به لقی دندان شده و دندان را باید خارج کرد.
پس هنگامی که یک دندان کشیده می شود و به سرعت جایگزین نمی شود، ناحیه ی استخوانی زیر دندان به علت تحریک کم ناشی از نجویدن غذا از آن سمت تحلیل می یابد. از طرفی پروتزهای پارسیل و پل های دندانی (بریج) نمی توانند سبب تحریک استخوان شوند بلکه برعکس واقعا می توانند باعث از دست رفتن استخوان شوند. بنابراین یکی از مواردی مهم پس از کشیدن دندان، جایگزینی استخوان از دست رفته است. در کلینیک تخصصی ایمپلنت دکتر سجودی انواع روش های تخصصی بازسازی استخوان انجام می گیرد. همچنین در سایت glidewelldental.com اطلاعات مفیدی وجود دارد .
GBR یا بازسازی هدایت شده استخوان فک
پیوند استخوان جزء یکی از موارد روش های معمول جراحی پریودنتال است. این برای افزایش حجم ریج باقیمانده و بازسازی نواحی تحلیل رفته استخوان استفاده می شود تا به درستی از ایمپلنت دندان پشتیبانی کند. زیرا برای اینکه ایمپلنت در درازمدت ماندگاری داشته باشد باید استخوان کافی در اطراف آن وجود داشته باشد.
مواد مورد استفاده برای پیوند می تواند استخوان، استخوان بدن خود بیمار یا به صورت مصنوعی باشد. دکتر سجودی ترجیح می دهد استخوان را از بدن خود بیمار و بدون نیاز به عمل جراحی اضافی استفاده کند. ایشان از استخوانی استفاده می کند که به طور کامل ضد عفونی شده است و برای بهبود توانایی آن برای تحریک رشد دوباره استخوان درمان شده است. پیوند استخوان در واقع سلول های استخوان ساز را تحریک کرده و مجوعه فرایندهایی سبب می گردد تا استخوان جدید ساخته شود. بعد از گذشت 3-4 ماه نمی توان استخوان پیوندی را تشخیص داد چون با استخوان فک کاملا یکی و همانند می شود.
لیزر نرم بافت
همچنین برای برخی از روش ها از دندانپزشکی لیزر استفاده می شود. لیزر با سرعت عمل بالا و با دقت زیاد رگ های خونی را در ناحیه جراحی ایجاد و تحریک می کند و موجب تورم و خونریزی کمتر می شود.
فیبرین غنی از پلاکت (PRF)
فیبرون غنی از پلاکت ها رشد و بهبودی را در بافت نرم و سخت تسریع می کند. در این روش هنگام قرار دادن پیوند استخوان از این تکنیک استفاده می کنیم. این روش کیفیت بافت بازسازی شده را بهبود می بخشد و نسبت به روش های دیگر در دنیا بهتر و با نتایج بهتری همراه است.
یکی از بهترین روش ها برای انجام این کار برای استفاده از پروتئین های رشدی است که در جریان خون موجود در دسترس هستند. ماده ژل مانند با چرخش یک نمونه کوچک از خون خود در یک سانتریفیوژ پزشکی برای جدا کردن عوامل رشد به دست می آید.
ریج اسپلیتینگ (Ridge Splitting)
این روش برای افرادی با ریج های آلوئولار باریک اثبات شده است. در این روش که یک روش حداقل تهاجمی است، مزایای زیادی در مرحله پیش آگهی ایمپلنت های دندانی دارد. یکی از رایج ترین مشکلات بیماران دچار ایمپلنت دندان، عدم وجود مقدارکافی استخوان آلوئولار است. برای کسانی که ساختار استخوان آلوئولار کافی دارند، بازسازی استخوان انجام نمی گیرد و در نتیجه بیمار زودتر دارای پروتز می شود.
اما زمانی که عرض استخوانی کافی وجود نداشته باشد ناگزیری به انجام روش هایی هستیم تا بتوانیم استخوان فک را آماده برای قرار دادن ایمپلنت نماییم. یکی از این روش ها Ridge Splitting می باشد.
در این روش بدون اینکه بخواهیم از مش تیتانیوم یا از غشاها استفاده نماییم مقدار کافی از عرض استخوانی بجود می آوریم. در این روش بیمار درد کمتری دارد و شما لازم نیست از منطقه دیگری از استخوان فک برای عضو اهدا کننده استخوان یا پیوند استخوان استفاده نمایید. شما همچنین نیازی به نگرانی در مورد تورم در منطقه دیگر فک ندارید.
بسیاری از دندانپزشکان همچنین روش Ridge Splitting را به عنوان یکی از بهترین راه های بهبود عرض استخوان آلوئولار قلمداد می کنند. کسانی که از شرایط استخوان با عرض کم رنج می برند و نیاز به ایمپلنت دارند، می توانند از تکنیک Ridge Splitting استفاده کنند. در این روش استخوان فک با وسایل مخصوص و از جمله پیزوسرجری به دو قسمت تقسیم می شود و ایمپلنت در بین این دو فضای استخوانی با ثبات کافی قرار می گیرد. در بین این دو فضا می توان از پودر استخوان برای تسریع استخوان سازی استفاده کرد. و سپس بخیه صورت می گیرد.
روش Split Ridge برای کسانی که نیاز به یک راه حل دائمی برای دندان های از دست داده خود دارند، موفقیت آمیز است. اگر دندان هایتان را از دست داده اید، نیازی به نگرانی نداشته باشید، زیرا هنوز می توانید لبخند کامل را که همیشه می خواستید به دست آورید. شما می توانید با دندانپزشک خود صحبت کنید تا بدانید که آیا روش Ridge Splitting برای شما مناسب است یا نه. او به شما توضیح می دهد چه چیزی باید قبل، در طی و پس از آن انجام شود.
به یاد داشته باشید که تجربه یک دندانپزشک عامل بسیار مهمی است که می توانید در مورد اینکه آیا می خواهید در مرحله Ridge Splitting قرار بگیرید یا خیر. این روش ساختار استخوانی را تغییر می دهد و معمولا به صورت بسته انجام می شود. لبه نازک باید با دقت باز شود و دندانپزشک باید آموزش تخصصی و شناخت اصول درست جراحی را برای موفقیت در انجام این فرآیند داشته باشد.
سینوس لیفت (sinus lifting)
یکی از روش های بازسازی استخوان انجام عمل سینوس لیفت است. هنگامی که فردی در نواحی خلفی یا همان دندان های آسیا دندان خود را از دست می دهد نیاز به این روش داریم. اگر فردی چند سال است که دندان های خود را از دست داده است فضای سینوس به سمت پایین هدایت می شود و از نظر عرض و ارتفاع استخوانی به مشکل بر می خوریم. برای اینکه بتوانیم ایمپلنت را در این ناحیه قرار دهیم باید فضای سینوس با ماده پیوندی استخوان پر شود. در واقع نباید به غشای سینوس آسیبی وارد کنیم و این غشا باید حفظ گردد. دو تکنیک کلی به روش باز و بسته در سینوس لیفت داریم. هر دو روش ما نیاز به تزریق ماده پیوندی استخوان در فضای سینوس داریم. به طوریکه بتوان مقدار کافی استخوان به دست آورد.
استفاده از مش تیتانیوم (Titanium mesh)
یکی دیگر از روش های بازسازی پیشرفته استخوان تکنیک بازسازی با استفاده از مش تیتانیوم می باشد. در این روش هنگامی که یک طرف استخوان فک دچار تخریب یا تحلیل شده باشد استفاده می گردد. همانگونه که در تصویر مشاهده می کنید اگر بخشی از استخوان فک از دست رفته باشد در هنگام قرارگیری ایمپلنت، در اطراف استخوان کافی نخواهیم داشت.
به این منظور برای به دست آوردن حجم کافی از استخوان می توانیم از مش تیتانیوم استفاده کنیم. مش را در طرفی که استخوان از دست داده ایم ثابت می کنیم و ایمپلنت را قرار می دهیم. بین ایمپلنت و مش تیتانیوم نیز ماده پیوندی استخوان را قرار می دهیم تا استخوان ناحیه از دست رفته بازسازی شود.
ایمپلنت های کوتاه چیست؟
در بعضی موارد که نخواهیم از تکنیک های بازسازی استخوان استفاده نماییم مانند ترس بیمار، هزینه بالای بازسازی استخوان، زمان طولانی بازسازی و ……. می توان از ایمپلنت های کوتاه کمک گرفت. به طور معمول ایمپلنت ها در دنیا از ارتفاع 10 میلیمتر ساخته می شوند. اما بعضی شرکت های مطرح دنیا ایمپلنت های کمتر از 10 میلیمتر نیز تولید و به بازار عرضه کرده اند.
برای دندان های آسیای پایین که ریج فکی یا استخوان باقیمانده نزدیک عصب می باشد یا برای فک بالا که کف سینوس به سمت پایین آمده به جای بازسازی استخوان می توانیم از این نوع ایمپلنت ها استفاده نماییم.
انواع پیوند استخوان درایمپلنت ها
پیوند استخوان دندان
پیوند استخوان عملی است که برای بازسازی استخوان همزمان ایمپلنت در مواقعی که دندان ها از دست رفته اند و به علت های مختلفی از جمله بیماری لثه و یا از روی ژنتیک افراد استخوان دندان بیمار تحلیل شده است و برای کارگذاشتن ایمپلنت دندان استخوان لازم و کافی نداریم،؛ به کار برده می شود.
هزینه پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان
پیوند استخوان به دو جهت برای بیمار ایمپلنت به کار برده می شود. بعضی اوقات استخوان اطراف دندان طبیعی بیمار تحلیل می رود و ناچاریم از روش پیوند به وسیله جراحی GRT قبل از درمان ایمپلنت استفاده کنیم. در مورد بعدی برای به وجود آوردن شرایط مناسب برای انجام عمل کاشت ایمپلنت دندان است که به این منظور از پیوند استخوان بهره می گیریم. برای جوش خوردن کافی و خوب ایمپلنت دندان به استخوان فک باید به اندازه کافی داخل فک استخوان داشته باشیم. در کاشت ایمپلنت دندان به روش پیوند استخوان می توان پیوند استخوان را همزمان با کاشت ایمپلنت دندان انجام داد، البته در این شرایط ما با کمبود استخوان خفیف تری روبرو هستیم.
پیوند استخوان با توجه به منبع استخوان استفاده شده به چند نوع تقسیم می شود:
پیوند استخوان اتوگرافت
در این نوع پیوند استخوان پزشک استخوان پیوندی را از بدن خود بیمار استخراج می کند و عمل پیوند استخوان را همراه با ایمپلنت انجام می دهد. یک عامل محدود کننده در این روش از پیوند استخوان محدودیتی است که به دلیل برداشتن استخوان به وجود می آید. پیوند استخوان به این روش شامل گرافت داخل و خارج دهانی است که روش داخل دهانی معمول تر است. مزیت این نوع پیوند استخوان عدم انتقال بیماری است، زیرا استخوان از خود بیمار تهیه می شود.
پیوند استخوان آلوگرافت
در این نوع پیوند استخوان پزشک استخوان مورد نیاز را از فرد دیگری تهیه می کند. پس از برداشتن استخوان از شخص آن را توسط اشعه گاما استریل می کنند و سپس منجمد می کنند. استخوان می تواند به شکل خشک شده و یا خشک نشده منجمد برای پیوند استخوان استفاده گردد و سپس برای ایمپلنت استفاده می شود.
این استخوان می بایست قبل از عمل پیوند استخوان آزمایش گردد تا سلامت آن مورد تایید گردد و احتمال بیماری هایی همچون ایدز به صفر برسد. مزیت این روش از پیوند استخوان نیاز نداشتن به جراحی بیمار و برداشتن استخوان از بدنش است. عیب این نوع پیوند استخوان نیز احتمال انتقال بیمار و یا پس زدن استخوان از جانب بیمار وجود دارد.
پیوند استخوان زنو گرافت
در این روش از پیوند استخوان می بایست از استخوان حیوان برای عمل پیوند استخوان استفاده کرد. نکته ای که وجود دارد لزوم خالی کردن پروتئین ها قبل از پیوند استخوان است. احتمال استفاده از این نوع پیوند استخوان بسیار کم است. یکی از مواد قابل استفاده در اینجا Bio-oss از جنس استخوان گاو است. از مزیت های این نوع پیوند استخوان عدم نیاز به جراحی برای برداشت استخوان و در نتیجه عدم انتقال بیماری است. همچنین عیب این روش تولید ضایعات بسیار است.